22 Ağustos 2020

Karadeniz'de doğal gaz bulunması ne anlama geliyor? + Sakarya Gaz Sahası nerede? +

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdiğini açıkladı. Erdoğan yaptığı açıklamada "Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemimiz 20 Temmuz 2020 tarihinde başladığı Tuna 1 kuyusundaki sondajında 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetmiş durumda. Daha önce Tuna 1 diye adlandırılan bu alanı Sakarya Gaz Sahası olarak isimlendirdiğimiz alanda tüm mühendislik çalışmaları tamamlandı. Kuyudan elde edilen veriler yeni doğal gaz keşiflerine işaret ediyor. İnşallah devamı en kısa sürede gelecek. Bu operasyonu tamamen milli imkanlarla gerçekleştirdik." dedi.

Peki doğal gaz keşfi, Türkiye'de hayatı / ekonomiyi nasıl etkiler?

Gazeteci Murat Yetkin Youtube kanalında bir analiz yayınladı. Yetkin, "Doğal gaz keşfi hayatlarımızı nasıl etkileyecek? Elektrik fiyatları ucuzlayacak mı? Bu keşif seçimleri nasıl etkileyecek?" sorularına odaklandı.

SAKARYA GAZ SAHASI NERESİ?

Erdoğan yaptığı açıklamada "Daha önce Tuna-1 diye adlandırılan bu alanı Sakarya Gaz Sahası olarak isimlendirdiğimiz bu alanda gereken tüm test, analiz ve mühendislik çalışmaları tamamlandı. Kuyudan elde edilen veriler aynı bölgede yeni doğal gaz keşiflerinin kuvvetle muhtemel olduğuna işaret ediyor. Yani bu ilk kuyuda bulunan rezerv çok daha zengin bir kaynağın sadece bir parçasıdır. İnşallah devamı da en kısa sürede gelecek" dedi.

Sakarya Gaz Sahası tam olarak nerede? Tuna-1 lokasyonu Karadeniz Ereğli açıklarında yer alıyor. Tuna-1 bölgesi, Karadeniz Ereğli'nin yaklaşık 150 km açığında, Bulgaristan ve Romanya ile kara suları sınırına yakın bir bölgede. Sondaj yapılan Tuna-1, Karadeniz'deki ilk sondaj yapılan lokasyon olarak biliniyor.

Londra Enerji Kulübü Başkanı Mehmet Öğütçü'nün Karadeniz'deki doğal gaz hakkında yaptığı değerlendirme...

Erol Mütercimler'in Karadeniz doğal gazı hakkındaki "Karadeniz'deki doğalgaz gerçeği" başlıklı videosu. Erol Mütercimler, Karadeniz'de bulunan doğal gaz ne zaman kullanılabilir, sorusuna da cevap veriyor.

Videoyu paylaş: