16 Temmuz 2020

Kızıl geyik hakkında bilgiler + Türkiye'de nerede yaşar? +

Bilimsel adı "Cervus elaphus" olan kızıl geyik, dünyanın en büyük geyik türlerinden biri. + Dünyanın en büyük geyiği hangisidir, araştırması yapanlar için önemli bir bilgi + Kızıl geyikler nerede yaşıyor, hangi ülkelerde bulunuyor? Avrupa'nın çoğu kısmında, Kafkas Dağları'nda, Hazar Denizi'nin batısında Anadolu'da ve Afrika'da kızıl geyik yaşar. + Ayrıca Yeni Zelanda ve Arjantin gibi diğer bölgelerde de görülebiliyor + Yaprak, ot, kök ve yumru, odun kabuk, tahıl ve sapları, tohum, meyve ile beslenirler. Yetişkin bir kızıl geyiğin kütlesi 200 kg, uzunluğu ise 2,1 metre, ortalama ömrü 20 - 25 yıl + Kızıl geyikten elde edilen et, bazı bölgelerde besin olarak tüketiliyor. "Ulu geyik" olarak da ifade edilen kızıl geyik, Türkiye'nin en büyük kara memelisi olarak kabul ediliyor.

KIZIL GEYİK TÜRKİYE'NİN HANGİ BÖLGESİNDE YAŞIYOR?

Doğa Derneği'nin bilgilerine göre; erkeklerinde çatallı boynuz bulunan kızıl geyikler, her yıl bu boynuzlarını atıp yenisini çıkarıyor. Yüksek rakımlarda, sık olmayan ormanlarda ve orman içi açıklıklarda yaşayan kızıl geyikler, kışın besin bulabilmek için daha düşük rakımlara inebiliyor. Özellikle ormana yakın kesimlerde bulunan ekin tarlarında beslenen kızıl geyikler, çalı ve ağaçların sürgünlerini ve geven bitkisinin gövdesini yiyerek de besleniyor. Anadolu’da kızıl geyiğin dişisine maral erkeğine boğa ismi veriliyor. Kızıl geyiklerin karşı karşıya olduğu başlıca tehditler arasında avcılık ve yaşam alanlarının kaybı yer alıyor.

Türkiye'de kızıl geyiklerin yaşam alanı Marmara ve Batı Karadeniz bölgeleri olarak gözleniyor.

Anadolu Ajansı'nın 2017'deki haberinde ise şu bilgi verilmiş: "Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü Bursa'daki Geyik Yetiştirme Merkezi'nin yanı sıra Eskişehir Mihalıççık Çatacık Geyik Yetiştirme Merkezi'nde 25, Samsun Vezirköprü Kunduzdağı Yetiştirme Merkezi'nde 23, İstanbul Bahçeköy Geyik Yetiştirme Merkezi'nde 60, İstanbul Polonezköy Geyik Yetiştirme Merkezi'nde ise 14 geyik bulunuyor. Bu merkezlerde yetiştirilen geyikler de tabiatta uygun ortamlara salınacak."

Videoyu paylaş: