24 Mayıs 2020

Neon tabela nasıl yapılır? Neon ışık dekor örnekleri

Instagram'da neon ışık görselleri ile mesaj vermek popüler ama sokakta hangi tabela neon hangi tabela led diye detaylı bakmıyoruz. Aslında neon tabelalar daha özel bir çalışmanın ürünü. Led ışıkların süslediği sokaklarda neon ışıklı tabela bir sanat eseri değerinde. Peki neon tabela nedir, neon aydınlatma nasıl yapılır? + Ayrıca neon nasıl bir madde, onu da açıklayalım. + Öncelikle kimyasal bir madde olarak neon hakkında harika bilgiler: Neon (Ne), doğada dağılmış olarak ve çok küçük yüzdelerde, yalnızca atmosferde değil, aynı zamanda yeraltından çıkan doğal gazların bileşiminde de bulunan renksiz bir soy gazdır. Çoğunlukla aydınlatmada kullanılır.
Neon nasıl ışık verir?
Neon nasıl üretilir / elde edilir? Bir tüpte düşük basınç altında oluşturulan elektrik dolaşımı, parlak turuncu bir ışığın salınmasına neden olur. Bu nedenle neon gazı, argon, kripton ve ksenon gibi öbür soy gazlarla beraber reklam amacına yönelik aydınlatıcı tüplerinin doldurulmasında kullanılır. Aydınlatma tüplerinin, uzunlukları büyük, çapları küçük olup, yüksek gerilimle beslenirler. Neonu kim buldu? Neon 1898 yılında William Ramsay ve Morris Travers tarafından keşfedilmiştir.
Neon tabela yapımı
Neon tabela nasıl yapılır?

1 - Neon reklam tabesı yapımında, ateşte kıvrılarak şekil verilen neon çubuklarından faydalanılır. Bu çubuklar minik floresan camlardır.

2 - Tasarlanan grafik, harf ya da logoya ısıtılarak şekil verilir.

3 - İçerisinde bulunan hava vakum yardımıyla çekilir.

4 - Havası boşaltılan çubukların iç kısmına neon gazı ilave edilir ve bu gaz kırmızı renktir.

5 - Neon çubuklarının kırmızının dışındaki renklerle yanması için argon gazı kullanılır.

6 - Neon tabelaların elektrik sarfiyatı 220 volt civarındadır. Neon çubuklarının yanması için elektriğin sağlıklı bir şekilde verilebilmesini sağlayacak trafolara ihtiyaç duyulur.

Neon tabelanın yapım aşamalarını detaylı olarak izleyebilirsiniz. Neon tabelalar, özel üretilmiş ateşte ısıtılarak şekil alabilen, küçük cam borular kullanılarak tasarlanıyor.

Neon aydınlatma ile dekorasyon önerileri
Hong Kong'da bir neon ışıklı tabela ustası
Asya'nın önemli turizm merkezlerinden Hong Kong'un ikon haline gelen neon tabelalarının yerini artık LED ışıklar alıyor.
Videoyu paylaş: