12 Ekim 2020

Nobel'i kazandığını ödülü paylaştığı komşusu haber verdi

2020 Nobel Ekonomi Ödülü, ABD'li ekonomistler Paul Milgrom (72) ve Robert Wilson'a (83) verildi. Ödülün ikiliye verilme gerekçesi ise müzayede teorisindeki iyileştirmeler ve yeni müzayede formatlarının icadı olarak açıklandı.

Standford Üniversitesi'nde çalışmalarına devam eden akademisyenler, saat farkı nedeniyle ödülü kazandıklarını gece 2'de öğrendi. Robert Wilson kendisine gelen telefonla bu haberi aldı. Ancak Paul Milgrom uyuyordu ve telefonu bilinmeyen numaralara kapalıydı. Bu nedenle Robert Wilson, haberi vermek için Paul Milgrom'un evine gitmek zorunda kaldı.

Paul Milgrom yaşadıklarını "Uyuyordum. Telefonum da bilinmeyen numaralara kapalıydı. Dolasıyla bana ulaşamadılar. Ödülün diğer ortağı Rob gelip kapımı çaldı. O da sokağın karşısında oturuyor. Kapımı çalıp 'Paul uyan, Nobel ödülü kazandın' dedi. İşte böyle öğrendim. Telefonun sesi kapalıydı, kapımın çalınmasıyla öğrendim" sözleriyle anlattı.
 

Stanford Üniversitesi, Robert Wilson'ın Paul Milgrom'a haber verdiği andaki güvenlik kamerası kaydının videosunu paylaştı.
 

Video: 

Videoyu paylaş: